Avantouinnin aloitus- ja turvallisuusohjeet

Nämä ohjeet löytyvät myös avantouintipaikkojen ilmoitustauluilta.

Ohjeet avantouinnin aloittamiseen

1.      Avantouinnin vaikutukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat avannossa käyntien määrästä ja viipymisajasta. Ensikertaisen kannattaa ottaa kaveri mukaan tai kysellä kokeneimmilta avantouimareilta ohjausta. 

2.      Avantoon ei saisi mennä alkoholin vaikutuksen alaisena, flunssaisena, kuumeisena tai muuten sairaana. Neuvottele lääkärin kanssa avantouinnin aloittamisesta, jos sairastat sydän- ja verisuonisairauksia

3.     Lämmittele lihakset hyvin ennen veteen menoa, esim. sauvakävele, jumppaa, kahvakuulaa.

4.      Jos menet saunasta uimaan, anna kehon viilentyä ennen uintia.

5.      Liiku rauhallisesti, sillä kulkutiet ja portaat voivat olla liukkaat. Avantoon mennessä kannattaa käyttää siihen tarkoitettuja neopreeni- tai kumijalkineita tai villasukkia. Uimareille tarkoitetut neopreenitossut suojaavat myös liukastumisilta, teräviltä kiviltä ja suolalta. Käsineiden ja päähineen käyttäminen on erittäin suositeltavaa.

6.    Älä koskaan hyppää pää edellä kylmään veteen. Sukeltaminen ja pään kasteleminen avannossa ei ole suositeltavaa. Pään kastelu lisää lämmönluovutusta, josta voi olla seurauksena alilämpöisyys.

7.    Avannossa kannattaa ensimmäisillä kerroilla vain kastautua. Pidennä uintiaikaa oman tuntemuksesi mukaan. Tottumattomille kylmä vesi voi aiheuttaa normaalia ja vaaratonta hengityksen salpautumista. Kun keho sopeutuu kylmään, avannossa oloaikaa voi vähitellen pidentää.

8.    Hengitä rauhallisesti veteen mennessä, kylmä vesi voi ensimmäisillä kerroilla aiheuttaa vaaratonta hengityksen salpautumista.

9.    Pukeudu lämpimästi uinnin jälkeen ja juo reilusti haaleaa juotavaa.

Kylmässä vedessä käyntien määrä, uinnin kesto sekä käykö saunassa vai ei ovat yksilöllisiä valintoja. Kuuntele omaa kehoasi, niin tiedät, mikä sopii sinulle. Lapsikin voi kokeilla talviuintia, jos hän on itse innostunut!

Turvallisuusohjeet

Yhdistyksen ylläpitämissä avantouintipaikoissa on niiden turvallisuutta ja avantouintia koskevat ohjeet pukutilojen ilmoitustauluilla kaikkien nähtävillä.

Avantouintiohjeet

  • Yhdistyksen
    säännöt
  • Ohjeet vioista ja ilkivallasta ilmoittamiseen
  • Alueen kartta
  • Tieto veden syvyydestä
  • Ensiapu- ja elvytysohjeet.

Tutustuthan ohjeisiin ensimmäisen kerran käydessäsi uimassa ja aina uintikauden alussa.

Lahden Avantouimarit ry vastaa yhteistyössä Lahden kaupungin kanssa avantouintipaikan rakennusten, laitteiden, kulkureittien ja varusteiden kunnossapidosta ja tarkastuksista sekä talviuintipaikan ja uintialueen puhdistuksesta ja turvallisuudesta. Avantouintipaikan laituri- ja porrasrakenteiden kunto tarkastetaan sekä kaupungin liikuntatoimen että yhdistyksen toimesta ennen uintikauden alkua. Epäkohdat pyritään korjaamaan ennen uintikauden alkua. Mahdollisista korjaustoimenpiteistä ja niiden aiheuttamista muutoksista tilojen tai avannon käyttöön tiedotetaan ilmoitustauluilla sekä yhdistyksen internet-sivuilla.

Lahden Avantouimareiden ylläpitämät avantouintipaikat sijoittuvat kaikki joko yleiselle uimarannalle tai sen välittömään läheisyyteen sekä yleisten kävelyteiden ja jäälle tehtävien latujen/kävelyreittien läheisyyteen, joten avantouintialueen lähellä liikkuu muitakin kuin yhdistyksen uimareita. Avantouintipaikkojen läheisyydessä liikkuvien huomioimiseksi pyritään järven/lammen jäätilanteen salliessa merkitsemään avantouintialue asianmukaisilla varoitus- ja huomiomerkinnöillä. Avantouintipaikan merkitsemisestä vastaavat rantavastaavat. Avantoalue merkitään oranssilla/punaisella verkkoaidalla tai lippusiimoilla riittävän laajasti ja riittävän etäältä avannon reunoilta. Lisäksi verkkoaitaan tai lippusiimaan kiinnitetään "Avanto" - kyltit. Rantavastaavat kiinnittävät huomiota keväällä jään sulamisen aikana avannon rajaamiseen ja tarvittaessa merkintöjen siirtämiseen.