Yhdistyksen toimintaa 1960-1980-luvuilla

Toimintaa 1960-luvulla

1960-luvun alussa ilmoitti Lahden kaupunki olevansa halukas tukemaan yhdistyksen toimintaa rahallisesti ja näin hyväksyttiin avantouinti erääksi kuntoliikuntamuodoksi ja samalla Lahden urheilulautakunnan alaisuuteen kuuluvaksi.

Lahden urheilulautakunnan rahallisen tuen avulla avantouimarit pystyivät alentamaan jäsenmaksuaan, mikä oli tarpeellista, koska uimassa kävi huomattava määrä vähätuloisiakin.

Otteita Lahden kunnallislehden artikkelista 1.3.1969

"Mytäjäisen avantouintipaikassa oli kaksi pukuhuonetta, mitkä voidaan pitää lämpiminä. Pukuhuoneet ovat tosin liian pieniä ja aivan veden rajassa, mutta näitä ei ole tehtykään tätä tarkoitusta varten."

"Pukuhuoneissa on kummassakin uimareiden luettelo. Naisten puolen listassa on 103 nimeä ja miesten puolen 77.  Kukin uimassa kävijä merkitsee päivän kohdalle uimassa käymisensä, mistä on helppo havaita uimassa kävijöiden lukumäärää. "

Otteita Etelä-Suomen Sanomien artikkelista 14.1.1969

Avannossa ei palele pakkasellakaan

"Avantouimareiden toiminta on Lahdessa vesien kylmenemisen jälkeen eli lokakuun alusta lähtien ollut jälleen hyvin vilkasta, kertoo komisario Kosti Virtanen. Uintipaikkoina ovat edelleen tänäkin talvena Möysän ja Mytäjäisten uimalat, joissa on lämmitetyt pukusuojat sekä naisille että miehille. "

"Möysässä on avantouimareita kuluneena talvena ollut 130.  Möysässä oli suurin kävijämäärä yhden päivän aikana 84, keskimäärin on uimareita ollut Möysässä päivittäin 65."

Toimintaa 1970-luvulla

Otteita Etelä-Suomen Sanomien artikkelista  6.5.1971

Yli 300 avantouimaria Lahdessa

"Avantouimareiden toiminta oli talven aikana hyvin vilkasta. Kummankin uimalan pukuhuoneissa olevissa luetteloissa oli nimiä runsaasti yli 300. Nämä tekivät käyntikertoja kuukaudessa yhteensä yli 5000.

Uintikauden parhaat tulokset Mytäjäisen uimalan

naiset: Hilja Virtanen 422, Irja Nykänen 413.

miehet: Lauri Ukkonen 422, Toivo Nykänen 401

Uintkauden parhaat tulokset Möysän uimalan

naiset: Elli Helminen 393, Helena Sellio 335

miehet: Erkki Puustinen ja Matti Koskinen 424"

Yhdistyksen toimintaa 1980-luvulla

1980-luvun alussa jäsenistön määrä oli lievässä laskussa ja jäsenistön keski-ikä oli hieman nousussa. Kolmannes jäsenistöstä oli eläkeläisiä tai koululaisia.  Tuolloin vanhin päivittäin uiva seuran jäsen oli 80-vuotias. Vuoden 1980 syksyllä seuraan liittyi joukko nuoria ja innokkaita jäseniä, joten jäsenmäärän odotettiin vaihteeksi kääntyvän nousuun.

Lahden Avantouimarit ry oli yhdessä urheilulautakunnan kanssa tehnyt lukuisia parannuksia avantouintipaikoille.  Ennen pidettiin avannot auki alkeellisilla käsipeleillä ja aivan talkoovoimin. Nyt pidetään Möysän ja Mytäjäisen avannot auki koneellisesti. Ranta-alueella liikkumisen turvallisuuden suhteen jäsenet toivoivat parannuksia. Jäiset kulkuväylät vaativat jatkuvaa hoitoa ja hiekoittamista.

Lahden Avantouimarit ry järjesti jäsenilleen talvella monenlaista viihdettä.  Joulukuussa viettiin Möysän rantasaunalla pikkujoulua. Vuodenvaihteessa toteutettiin uuden vuoden uinti, jolloin mennään "vanhana vuotena veteen ja uutena tullaan ylös". Uuden vuoden uintiin osallistui parikymmentä uimaria.

Yhdistyksen jäsenet olivat huolissaan Joutjärven jatkuvasta rehevöitymisestä sadevesien vaikutuksesta ja toivoivat järven tilan seurantaa ja epäkohtien korjaamista.

Otteita Etelä-Suomen Sanomien artikkelista 23.10.1980

"Lahden Avantouimarit ry täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Tämän hyiseltä tuntuvan lajin vakinaisia harrastajia Lahdessa lienee noin 300, suurin osa heistä rekisteröityjä aktiiveja.  Uintikertoja avantouimareille kertyy vuosittain peräti 39 000. Vaiherikkaan historiansa aikana Lahden Avantouimarit ry onnistunut kehittää avantouinnista varteenotettava kuntoliikuntamuoto."

Kuvagalleria

Ohje: Klikkaa kuvagallerian kuvia suuremmaksi.